Συγγραφή-Επιμέλεια: Δρ Νίκη Σύρου & Δρ Παναγιώτα Σουρτζή Σκοπός του εκπαιδευτικού υλικού είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού σε θέματα ασφάλειας και υγιεινής του φυσικού σχολικού περιβάλλοντος (κτιριακές εγκαταστάσεις-εξοπλισμός) αλλά και η υποστήριξή του στην ανάληψη δράσεων με τους μαθητές για τη βελτίωση της ποιότητας του σχολικού περιβάλλοντος και τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου για την υγεία και ασφάλεια των μελών της σχολικής κοινότητας. Επιμέρους στόχος είναι να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για το ρόλο του σχολικού νοσηλευτή και για τους ρόλους-αρμοδιότητες των παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Διευθυντών Εκπαίδευσης, ώστε να προβαίνουν, όταν απαιτείται, σε επωφελείς συνεργασίες και ενέργειες, που διευκολύνουν τις διαδικασίες επίλυσης προβλημάτων ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία.
Συγγραφέας: Silverstein Shel Μια φορά και ένα καιρό ήταν μια μηλιά που αγαπούσε ένα αγοράκι. Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια απ τα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της... κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη.
Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε, τόσο περισσότερα ζητούσε απ το δέντρο και το δέντρο έδινε, έδινε, έδινε αδιάκοπα. Τρυφερό και παραβολικό παραμύθι που το διαβασμά του αφήνει τη γεύση μιας αξέχαστης ευαισθησίας. Είναι μια συναισθηματική ερμηνεία του χαρίσματος που έχουν εκείνοι που ξέρουν να δίνουν κι εκείνοι που ξέρουν να ανταποδίδουν με αγάπη. - Δείτε εδώ το πρόγραμμα που εκπονήθηκε με τη συγκεκριμένη ταινία από τους μαθητές του 37ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης με την καθοδήγηση της νηπιαγωγού κ. Ράνιας Ιατροπούλου.
Ιωάννα Ντίνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής, Αύγουστος 2015 Με την παρούσα συλλογική έκδοση, που είναι ο τελευταίος από τους στόχους που τέθηκαν κατά την ίδρυση του Δικτύου το 2012, επιβεβαιώνεται ότι οι σχολικοί λαχανόκηποι είναι κατάλληλοι χώροι όπου εκτός από τις ιδέες της Αστικής Γεωργίας αναπτύσσονται οι ψυχοκινητικές δεξιότητες των μαθητών, διαμορφώνονται σχέσεις των μαθητών και της φύσης αλλά βελτιώνονται και οι μεταξύ τους σχέσεις. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων εργάζεται πάνω σε ένα κοινό στόχο. Οι νεαροί καλλιεργητές μαθαίνουν πρακτικές που προωθούν την ιδέα της σωστής διατροφής, την αξία διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων, απομακρύνουν την ανασφάλεια της πείνας και της επισιτιστικής κρίσης. Μαθαίνουν να προσφέρουν τα προϊόντα του Κήπου τους, να τα αξιοποιούν «επιχειρηματικά» και σε μερικές περιπτώσεις να τα μετατρέπουν σε νόστιμα φαγητά. - Το βιβλίο είναι διαθέσιμο εδώ.