Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Το φαινόμενο του «σχολικού εκφοβισμού» και πώς αντιμετωπίζεται



Μαρία Σ. Βαστάκη, Εκπαιδευτικός 

Ο εκφοβισμός στα σχολεία γνωστός ως bullying μέρα με τη μέρα στη χώρα μας γίνεται και πιο αισθητός. Οι εκπαιδευτικοί ακόμη τον καλύπτουν για να μη στιγματιστούν τα παιδιά ή το σχολείο κι έτσι το πρόβλημα αμβλύνεται. 
Τα αίτια του σχολικού εκφοβισμού είναι κυρίως η οικογένεια, το περιβάλλον του σχολείου και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Πρωταγωνιστούν θύτες, θύματα και παρατηρητές ανήλικοι και ενήλικοι. Η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση όλων των παιδιών αλλάζει, ανάλογα από την πλευρά που βρίσκονται, δηλαδή του θύτη, του θύματος ή του παρατηρητή. Η αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού προβλήματος πρέπει να γίνεται οργανωμένα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων και παιδιών. 
Η πολιτεία είναι αναγκαίο να κατανοήσει το πρόβλημα και να λάβει μέτρα πρόληψης και υποστήριξης των παιδιών, των γονέων και των εκπαιδευτικών στα σχολεία. 
Ο ρόλος του εκπαιδευτικού είναι καθοριστικός. Ο εκπαιδευτικός είναι ο καταλληλότερος από όλους να αντιμετωπίσει το σχολικό εκφοβισμό, να τον προλάβει και να γίνει ο διαμεσολαβητής των καταστάσεων. 

Το άρθρο είναι διαθέσιμο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου