Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Οικολογικό Αποτύπωμα Σχολείων


Ένα παιδαγωγικό, αλλά και χρηστικό, εργαλείο για την εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία, με τη συμβολή των ίδιων των μαθητών, δημιούργησε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπουργείο Παιδείας, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το ΤΕΙ Σερρών. 
Πρόκειται για το «Οικολογικό Αποτύπωμα Σχολείων», μία πανελλήνια ιστοσελίδα, που μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, προκειμένου να βρουν, σε πραγματικούς αριθμούς, την ποσότητα Διοξειδίου του Άνθρακα, που εκλύει το σχολείο τους – για την οποία ευθύνονται και οι ίδιοι με την κατανάλωσή τους – την ενέργεια που δαπανάται και γενικότερα την κτιριακή συμπεριφορά του σχολείου, μέσω των ηλεκτρικών συσκευών, που χρησιμοποιούνται. Σε δεύτερη φάση, οι μαθητές προχωρούν σε συγκεκριμένες δράσεις, προκειμένου να βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα. 
Οι μαθητές εργάζονται αρχικά σε ομάδες, με τη βοήθεια δασκάλων, παίζοντας το ρόλο του «ενεργειακού επιμελητή», συγκεντρώνοντας δηλαδή πληροφορίες για τη συμπεριφορά των συμμαθητών και των εκπαιδευτικών τους σε ό,τι αφορά θέματα χειρισμού της ενέργειας, καταγράφουν τις ηλεκτρικές συσκευές, που χρησιμοποιούνται στο σχολείο, φωτογραφίζουν τους σχετικούς χώρους, συγκεντρώνουν εγχειρίδια λειτουργίας, ώστε να δουν αν οι συσκευές είναι ενεργειακής κλάσης Α ή Β, αναλύουν λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης και παίρνουν συνεντεύξεις από το προσωπικό του σχολείου. 
Στη συνέχεια, οι μαθητές περνούν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει με τη βοήθεια απλών ερωτήσεων σε κατηγορίες για κάθε αίθουσα, γραφείο ή άλλο χώρο του σχολείου. Στο τέλος, γίνεται αυτόματη αξιολόγηση όλων των δεδομένων μέσω της ιστοσελίδας και παρουσιάζεται το αποτέλεσμα της Οικολογικής Ταυτότητας του σχολείου. Η ιστοσελίδα μπορεί να αποτελέσει μία βάση συγκέντρωσης στοιχείων για κάθε σχολικό έτος για το συνολικό αποτύπωμα των σχολικών μονάδων της χώρας και την παροχή των πληροφοριών αυτών στο υπουργείο Παιδείας, με σκοπό τη λήψη μέτρων στα σχολικά κτήρια, ώστε να βελτιώσουν το Οικολογικό τους Αποτύπωμα, ακόμη και να μετατραπούν σε Βιοκλιματικά. 
Επίσης, οι επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες μπορούν να αξιοποιηθούν από κάθε διεύθυνση της σχολικής μονάδας ξεχωριστά για τη δρομολόγηση λύσεων.

* Μπορείτε να δοκιμάσετε το παιχνίδι χωρίς εγγραφή κάνοντας κατευθείαν login με τους κωδικούς demo και footprint αντίστοιχα.
Κάντε κλικ εδώ για υπολογίσετε το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού σας. Ακολουθήστε τα βελάκια που σας οδηγούν από δωμάτιο σε δωμάτιο και «κάντε κλικ» πάνω στα χεράκια που εμφανίζονται στις διάφορες συσκευές. Στο τέλος θα έχετε μια ενδεικτική εικόνα για το πόση ενέργεια καταναλώνετε και σε πόσες εκπομπές CO2 αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση. Επίσης, θα δείτε συμβουλές για το πως θα μπορούσατε να αποφύγετε ένα μέρος αυτών των εκπομπών CO2 και ταυτόχρονα να εξοικονομήσετε ενέργεια, και χρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου