Εθνικό Θεματικό Δικτύου (Ε.Θ.Δ.) "Τα βότανα στη ζωή μας"
Η υπεύθυνη του ΚΠΕ Μακρινίτσας Μακέλη Γραμματή και η πρόεδρος του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Σπανοπούλου Κατερίνα προλογίζουν τον Οδηγό δραστηριοτήτων Ε.Θ.Δ. «Τα βότανα στη ζωή μας», που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μελών Παιδαγωγικών Ομάδων Κ.Π.Ε., Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών που εργάζονται σε σχολεία ενταγμένα στο Ε.Θ.Δ..
Ο Οδηγός δραστηριοτήτων Ε.Θ.Δ. «Τα βότανα στη ζωή μας» απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς Προσχολικής, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
- Ο οδηγός είναι διαθέσιμος εδώ.
Συγγραφέας: Τασούλα Γεωργιάδου, Χημικός, Επίτιμη Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04
Εκδόσεις Σαΐτα – Saita Publications (βιβλία που πετάνε ελεύθερα στο Διαδίκτυο) της σειράς Philosophia Ancilla/ Academica, Ιανουάριος 2016, ISBN: 978-618-5147-75-4.
Στη διαχείριση του Πολιτιστικού Περιβάλλοντος έχουν λόγο, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλλουν όλοι οι πολίτες και οι έφηβοι ως εν δυνάμει πολίτες. Στην περίπτωση αυτή δεν αρκεί να τηρούν το νόμο και να υπερασπίζονται το δίκαιο απέναντι στην παράνομη ανασκαφή, την καταστροφή, την αλλοίωση, την πρόκληση κάθε είδους βλάβη στα μνημεία, την κλοπή ή την εξαγωγή αρχαιοτήτων, κειμηλίων και άλλων πολιτισμικών αγαθών. Μπορούν να υποδείξουν σημεία για εντοπισμό στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, να συνεισφέρουν στην καταγραφή και την προβολή τους, να συμβάλλουν στην ανάδειξη και την ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική ζωή. Αρκεί να έχουν την ανάλογη ευαισθησία και παιδεία.
Ι τόμος: Θεωρητικό πλαίσιο 150 σελίδες. Γενικού ενδιαφέροντος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός διαλέξεων για τους εκπαιδευτές και τους καλεσμένους ειδικούς επιστήμονες, αλλά και από τους εκπαιδευόμενους, αν υπάρχει η δυνατότητα να διανεμηθεί. Το επιστημονικό κείμενο προσαρμόστηκε με κατάλληλη εκλαΐκευση έτσι, ώστε να είναι κατανοήσιμο από μαθητές και αποφοίτους Λυκείου. Καταβλήθηκε προσπάθεια να έχει σχετικά μικρό βαθμό δυσκολίας, αλλά να παρουσιάζει πρωτοτυπία, να είναι σύγχρονο, επίκαιρο, ακριβές, προσαρμόσιμο στις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητες των αναγνωστών, ενώ παράλληλα διεγείρει τη κριτική σκέψη και προκαλεί το ενδιαφέρον τους .
ΙΙ τόμος: Εκπαιδευτικές δραστηριότητες + Παράρτημα υποστήριξης 76 σελίδες [προσφέρεται ως εκπαιδευτικό υλικό για ΕΕ ερευνητικές εργασίες του Λυκείου, τις Βιωματικές Καινοτόμες Δράσεις του γυμνασίου με τη μεθοδολογία project, αλλά και άλλων ομάδων (ενηλίκων και ανήλικων) όπως Πολιτιστικών συλλόγων φιλοπροόδων, τμήματα δημιουργικής απασχόλησης πολιτών των πολιτιστικών τομέων Δήμων και Κοινοτήτων, τοπικών Ομίλων της UNESCO, προγραμμάτων Λαϊκής Επιμόρφωσης των Νομαρχιών, οργανώσεων νεολαίας που προάγουν τον εθελοντισμό, όπως Προσκόπους και Οδηγούς].
- Μπορείτε να ξεφυλλίσετε και να κατεβάσετε δωρεάν τους δύο τόμους, εδώ.
Το έργο SAE World είναι το αποτέλεσμα της ευρείας συνεργασίας διαφόρων ευρωπαϊκών φορέων, στους οποίους περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και μια Κοινοπραξία διαδικτυακών Πανεπιστημίων.
Το έργο αυτό γίνεται πραγματικότητα συνδυάζοντας προσπάθεια, ενέργεια και ιδέες, με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών γύρω από θέματα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης, Κλιματικής Αλλαγής και Περιβαλλοντικής Μετανάστευσης.
Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» είναι ο εθνικός συντονιστής του έργου SAME World για την Ελλάδα. Έχει αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία Ψηφιακού Παρατηρητηρίου κατά της Περιβαλλοντικής Αδικίας, καθώς και τον σχεδιασμό και την υλοποίηση Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού καλών πρακτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
- Στο μενού που εμφανίζεται επιλέγουμε το edu-kit και κατόπιν το εικονίδιο σύνδεσης πάνω δεξιά (απαιτείται η δημιουργία λογαριασμού για να έχουμε πρόσβαση στο πακέτο).
Μια μικρή ιστορία για τέσσερις χαρακτήρες ζώων που προσπαθούν να διασχίσουν μια γέφυρα, αλλά συναντούν εμπόδια μεταξύ τους στην προσπάθειά τους αυτή! Η μη συνεργασία οδηγεί την τιμωρία…
Ηθικό δίδαγμα: Μπορεί να υπάρχουν συχνά διαφωνίες ή ανταγωνιστικά μονοπάτια στη ζωή, όμως πέρα από την υπερηφάνεια, υπάρχει και ο συμβιβασμός!
Σταύρος Γρόσδος, Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε
Γιατί, κάποιες φορές, καταβροχθίζουμε το κείμενο ενός βιβλίου και δεν καταφέρνουμε να βγούμε από αυτό πριν το τελειώσουμε;
Γιατί βουτάμε στις σελίδες του και βυθιζόμαστε σε ένα είδος έκστασης, ένα αόρατο ρεύμα που μας παρασύρει;
Γιατί, εκτός από το περιεχόμενο, λατρεύουμε και το βιβλίο-αντικείμενο:το χαϊδεύουμε, το μυρίζουμε, το ξεφυλλίζουμε πριν το διαβάσουμε;
Γιατί μας αρέσει η μυρωδιά του βιβλιοπωλείου και της βιβλιοθήκης;
Η φιλαναγνωσία δεν είναι έννοια που πρέπει να “μαθευτεί” ή δεξιότητα που πρέπει να κατακτηθεί. Η φιλαναγνωσία είναι η διαδικασία.
Είναι ο διάλογος ανάμεσα στη φαντασία και το κείμενο, όχι το αποτέλεσμα της ανάγνωσης ενός βιβλίου. Δεν προσφέρουμε στα παιδιά την
όρεξη για διάβασμα, απλώς τα βοηθάμε με αναγνωστικές εμψυχώσεις, να ανακαλύψουν τα δικά τους κίνητρα για διάβασμα.
- Α' μέρος, Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού, 68, 172-177
- Β' μέρος, Παράθυρο στην εκπαίδευση του παιδιού, 69, 288-295